Sectie Frans
                                            

 

Pourquoi le français ?

 • Frans wordt in Europa vlak over de grens gesproken in België en Luxemburg en, iets verder weg, in Frankrijk en Zwitserland.
 • Frans is in veel landen de voertaal.
 • Het is niet alleen een heel mooie taal, maar het is ook een logische keuze als je verder wilt komen in onze internationale wereld. Kijk maar eens hier.

Wil je de (internationale) handel in?

 • Onze industrie, land- en tuinbouw, handel en overige dienstverlening zijn zeer internationaal gericht: onze export is zeer belangrijk voor ons nationaal inkomen.
 • Onze belangrijkste handelspartners zijn Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Hiervoor is Engels niet genoeg.
 • Veel import komt uit Zuid-Europese en Afrikaanse landen. Daarvoor moet iemand naar die landen om te onderhandelen over prijzen en voorwaarden voor bijvoorbeeld fruit uit Marokko, katoen uit Mali, Burkina Faso, Benin of Senegal, koffie uit Ivoorkust en Congo en chocolade uit Kameroen en Ivoorkust.

Ben je politiek geïnteresseerd?

 • Frans is de belangrijkste voertaal bij ministeries en werkgroepen van de Europese Gemeenschap.
 • Frans is naast Engels de werktaal van de Verenigde Naties.
 • Internationale samenwerking, internationale ontwikkeling: in veel landen wordt naast de nationale taal vooral Frans gesproken.

Onze beschaving, jouw erfgoed?

 • Bij internationale contacten en uitwisselingen is Frans een veel gebruikte taal.
 • De Franse taal en cultuur vormen een wezenlijk element van de Europese beschaving.
 • Kennis van het Frans bevordert een goed begrip van onze eigen taal en cultuur.
 • Beheersing van het Frans vergemakkelijkt de toegang tot andere Romaanse talen en culturen.

 

En om te weten hoe het Franse  taal & cultuur onderwijs op het Comenius in de bovenbouw van Havo en VWO in elkaar zit, lees je gewoon even verder…….

 

 

 

 

Le français au Comenius

 

Het talenonderwijs op het Comenius is in de onderbouw gericht op de vaardigheden. Dat betekent dat je leert spreken, luisteren, schrijven en lezen.  Of te wel: het gaat er om dat je wat kàn met je Frans.  Je vaardigheden worden getoetst aan het zgn ERK niveau (Europees Referentie Kader).

In de 2e klas haal je je A1 niveau, een basis niveau waarmee je je kan redden als je iets wilt kopen of de weg wil vragen bijvoorbeeld.

In de 3e klas HAVO/VWO doen we de A2 toetsen. Als je alle vaardigheden op A2 niveau haalt, krijg je een A2 certificaat wat een voldoende niveau is voor veel HBO opleidingen. Een waardevol papiertje dus!

Om alles te leren werken we met de methode Grandes Lignes. Veel doen dus, maar ook veel leren: vocabulaire en grammatica heb je nu eenmaal nodig om een taal goed te leren beheersen.


We proberen in zoveel mogelijk echte situaties Frans te spreken, we doen dat in de klas maar ook op de Talendagen waar je in een nagebouwd Frans dorpje je moet zien te redden.

 

Et naturellement, on y va: en France!

In de onderbouw ga je in de derde klas een dagje naar Lille waar je veel spreekvaardigheid doet en even een dagje het Franse  « Joie de Vivre » kan proeven.

In de bovenbouw gaan we naar Parijs met VWO voor een cultuurreis .


Frans in de Bovenbouw

Je cijfer in de 3e klas H/V is redelijk voorspellend:  je kunt er van uit gaan dat het cijfer waarmee in klas 3 eindigt, voorspelt hoe het gaat in de 4e klas. Mocht je aan het eind van de 3e klas een beetje afzakken, dat weet je dus dat Frans in de 4e ook moeilijker voor je zal zijn.


HAVO

Als je Frans kiest op de HAVO, ga je in de 4e een dagje naar Lille, je oefent daar je spreekvaardigheid door gesprekjes te hebben met de Fransen en je proeft aan de Franse cultuur.

Natuurlijk moet je ook een aantal Franse boeken lezen en we proberen altijd een keer naar een franse film of naar een toneelstuk te  gaan.

 Je examen bestaat uit het schrijven van een brief (of mail), een CITO luistertoets (niveau B1), een mondeling  en het CE bestaat uit leesvaardigheid (B1).


VWO
Als je Frans kiest op het VWO, ga je in 5VWO een dagje naar Parijs. Daaromheen zit een heel  project, waarbij je je gaat verdiepen in de Franse cultuur.

We doen ook aan literatuurgeschiedenis. In 4V en 5V is dit in project vorm. In 6V nemen we hele literatuurgeschiedenis door en krijg je hier een toets over.

Ieder leerjaar lezen we minsten één literair werk en bovendien gaan we in de 6e altijd naar een toneelstuk, wat ook in de klas wordt gelezen.

Ook in de bovenbouw blijft  het leren van vocabulaire en grammatica belangrijk. Zeker in de 4e klas vormt dit nog een heel belangrijk deel van de lessen.

Je examen bevat het schrijven van een brief, literatuurtoets, CITO luistertoets (B2), mondeling examen  en het eindexamen is volledig gericht op leesvaardigheid (B2) 

Questions? Contactez -nous:

 

Michiel Stol  – m.stol@comeniusnet.nl                            

Heleen Schoonenberg-  h.schoonenberg@comeniusnet.nl

Stéphanie Poelman – s.poelman@comeniusnet.nl

Jacqueline van Houten- j.vanhouten@comeniusnet.nlCVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV