Duurzaamheid

De Duurzame Stad 2030 - editie 2017!

Net als vorig jaar hebben de leerlingen uit 3 atheneum hard gewerkt tijdens de STAP-module 'De stad van de toekomst'. Een duurzame stad ontwerpen waar we in het jaar 2030 zouden willen wonen. Na een oriëntatie op het begrip duurzaam is elke leerling expert geworden binnen zijn of haar profielkeuze. Daarna gingen zij in groepen van tien aan de slag om de ideeën te vertalen naar een maquette. Geen eenvoudige klus. 

Voor een impressie: klik op de afbeelding voor een filmpje of klik hier.

 

De leerlingen presenteerden hun keuze omtrent vervoer, energie, groen en water, soorten woningen en voorzieningen in een Ted-talk filmpje aan de jury. 

        

        

    

De jury bestond uit de directrice van Alliantie afd Gooi & Vechtstreek, een buitengewoon hoogleraar inkoopmanagement van de Nyenrode Business Universiteit, een vertegenwoordiger van HET (Hilversumse Energie Transitie - een organisatie die streeft naar een duurzaam Hilversum) en onze rector die natuurlijk ervaring heeft opgedaan met duurzaam bouwen tijdens de verbouwing van onze school. Uiteindelijk viel de keus op de wijk waar naast veel andere overwegingen ook het sociale aspect goed uitgewerkt was.

In 12 weken hebben leerlingen inzicht gekregen in wat duurzaam is, maar ze hebben ook keuzes gemaakt, samengewerkt binnen het wijkteam, maar ook overlegd met de andere wijken zodat ideeën uitgewerkt konden worden voor de hele stad.

Wil je de maquette bekijken, dat kan nog. Hij staat in lokaal B022.


De Duurzame Stad 2030 - editie 2016

Zie de stad van vorig jaar in vogelvlucht:


De filmpjes die de leerlingen vorig jaar hebben gemaakt:


    

    

 

Als je meer wilt weten over het revolutionaire vervoersysteem (PRT):Comenius en Duurzaamheid


In het schoolblad de InterComm wordt af en toe een artikel over duurzaamheid gepubliceerd. Deze artikelen kunt u op deze site nalezen: onderaan dit artikel staan linkjes. Als u vindt dat het Comenius goed bezig is like dan onze community op facebook: dat is zó gepiept! U kunt daar ook reageren en meedenken.


Het Comenius College is duurzaam verbouwd

Het Comenius College in Hilversum is in de periode van 2009-2012 volledig verbouwd. Daarbij is gelet op duurzaamheid en comfort. Het gebouw is optimaal geïsoleerd. Bij verlichting is gelet op energieverbruik. Apparatuur wordt zoveel mogelijk automatisch uitgeschakeld. Voor de klimaatbeheersing wordt gebruik gemaakt van warmte-koude-opslag in de bodem: warm in de winter, fris in de zomer. Er is gezorgd voor zoveel mogelijk daglicht. Watergebruik wordt zorgvuldig gemonitord. Vuil en afval wordt zoveel mogelijk gescheiden verzameld en afgevoerd.

Lees hieronder de stukjes uit de InterComm 

                14-15 nr 24 - het belang van Duran Özunal Dertig jaar geleden kwam Duran vanuit Turkije naar Nederland. Een harde werker die zelf niet beseft hoe belangrijk zijn bijdrage is aan een duurzame wereld.

               
14-15 nr 14 - Duurzaamheid in het onderwijs Begin november nam de Tweede Kamer een motie aan om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid in het onderwijs. Klopt: Het is voor de samenleving meer dan ooit belangrijk dat we onze kinderen leren nadenken over hoe we de aarde leefbaar kunnen houden. Hoe gaan we dat doen?


                14-15 nr 10 - Waarom scheidt het Comenius geen afval?
Vorig jaar heeft het Comenius onder de leerlingen van 4VWO een prijsvraag uitgeschreven. De winnende groep wilde in de hal en de aula recyclingbakken plaatsen om het afval te scheiden. Die bakken staan er nog steeds niet. Hoe zit dat?

                14-15 nr 6 - Vijftig-duizend veteranen voor panelen
Amerikanen pakken dingen groot aan. Maar liefst vijftig-duizend veteranen worden op legerbasissen opgeleid voor monteur zonnepanelen!

                14-15 nr 5 - Van plastic soup naar dieselolie
Briljante puber Boyan Slat gaat de plastic soup dat in de oceanen drijft opruimen. Eigenlijk weet hij niet zo goed wat hij met al dat plastic moet doen. Een bedrijf uit Gouda heeft misschien een oplossing.

                14-15 nr 3 - Duurzaam Fastned
Gaat fastned het kip-of-het-ei probleem voor de elektrische auto oplossen?

                14-15 nr 1 - Lowlands duurzaam
Hoe kan Lowlands nou duurzaam zijn? Alles wordt weggegooid, tenten, plastic bekers... Toch heeft de organisatie een boodschap...

                13-14 nr 32 - Er zijn ook moooie windmolens
Er is sprake van wildgroei: overal verrijzen windmolens, kris kras door elkaar. Dat verstoort het landschp. Maar geldt dat voor alle windmolens?

                13-14 nr 31 - Afval verdient beter
Geld verdienen met afval? Is dat de oplossing?

                13-14 nr 30 - Duurzaam Vakantie
Met de auto ver op vakantie: dat kost wel erg veel brandstof. Kan dat niet anders?

                13-14 nr 28 - Groene mobiel
De technologie van de mobiel kan ons verkeer groener maken. Hoe?

                13-14 nr 26 - De schuld van Henry Ford
Henry was te laat met zijn uitvinding. Jammer, want anders hadden we nu niet zoveel last van vervuilde steden. Maar we krijgen een tweede kans!

                13-14 nr 21 - Duurzaam met spiegels
Met honderdvijftigduizend speigels energie opwekken voor honderdvijftigduizend huishoudens.

                13-14 nr 19 - Geen goede dag voor de duurzaamheid
Het Comenius heeft éven niet goed opgelet. Een erg ongelukkig presentje voor de open dag...

                13-14 nr 17 - Duurzaam goede voornemens
Win - win - win voor iedereen door goede voornemens!

                13-14 nr 15 - Duurzaam OV-fiets
De oplossing van de NS voor de 'last-mile' wordt steeds bekender en verovert terrein. Het is dan ook wel het ei van Columbus...

                13-14 nr 12 - Automatisch duurzaam
Zonder nadenken zuinig doen met energie en water. Maar willen we dat eigenlijk wel?

                13-14 nr 9 - Duurzaam PostcodeRoos
Grote bedrijven betalen een lage stroomprijs omdat zij zoveel energie gebruiken. Om die reden is het voor hen onrendabel om zonnepanelen te plaatsen: die verdienen ze nooit terug. De postcoderoos kan daar verandering in brengen. Maar hoe werkt dat dan?

                13-14 nr 8 - Duurzaam Car2Go
Een huurauto die je alléén betaalt voor de minuten dat je erin rijdt. Bovendien kun je hem gewoon overal laten staan en je hoeft hem niet terug te brengen. Nu alleen nog in de stad, maar hopelijk straks ook landelijk en misschien zelfs in heel Europa. Dat is het ultieme auto-delen.
            


Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV