School Management Committee

School Management Committee

 

Door mevrouw Verstraeten

 

Vandaag stonden er twee SMC-meetings op het programma. Eentje ver weg en eentje relatief dichtbij. We vertrokken vroeg. Eerst naar de tempel om een filmpje op te nemen voor een heel zieke stervende collega. Ook dat was bijzonder want Byasa had geregeld dat we in de tempel mochten filmen. De priester vond het goed. Bij de eerste bijeenkomst was de hele SMC (schoolmanagement committeer, met docenten, ouders, leerlingen en vertegenwoordigers van het dorp) compleet. Normaal gebeurde dat niet, maar waarschijnlijk waren ze toch te nieuwsgierig om een blanke vrouw te zien. Dat

gebeurt hier niet zo vaak. De discussie ging over de rol en betrokkenheid van de SMC, die moeilijk te motiveren waren er altijd te zijn. De meesten in het dorp zijn onopgeleid en kunnen zelf niet lezen en schrijven. Dan is het lastig om op te komen voor het belang van onderwijs. Op de tweede school was het heel anders, daar was de SMC heel erg betrokken. Er was slechts één lokaal, twee docenten, van wie eentje blind. De SMC voelde alsof school hu bezit was en toonden ook op die manier hun betrokkenheid. Mooi!

 

Na de bijeenkomst werd ik mee gesleurd door een moeder naar haar dorp waar op dat moment een lokaal festival gaande was en zo belandde ik spontaan in een prachtige ceremonie met chanten en zingen en bidden. Heel bijzonder. Op de terugweg moesten we de lokale markt even reorganiseren om er door te kunnen. De mensen hadden hun koopwaar al uit gespreid en ternauwernood wisten we ons een weg te banen door de menigte. Ik geniet van alle bijzondere momenten. De drukte, chaos, spontaniteit van de mensen en hun kleurrijke bestaan. 


lees meer >>

Zimbabwe, wat een ervaring!

Zimbabwe, wat een ervaring!                                                  

 

Door de heer Jansen

 

Ik heb je al eerder verteld wat een geluk ik heb gehad dat ik mee mocht naar Zimbabwe met World Vision. Daar worden hulpprojecten door deze organisatie uitgevoerd met onder andere het geld dat onze leerlingen ophalen met de actie Zip Your Lip.

Je kent de verhalen over honger, beperkte gezondheidszorg en scholen die moeite doen om leerlingen naar school te krijgen en met beperkte middelen kinderen willen voorbereiden op een toekomst.  Elk jaar daag je je leerlingen uit om daarbij stil te staan en om een leeftijdgenoot een kans te geven.

Op 5 november was het dan zover. Rond het middaguur verzamelen op Schiphol. We zijn met vier docenten, drie jeugdleiders uit een kerk, een filmer/fotograaf en twee medewerkers van World Vision. We hebben elkaar vooraf een keer ontmoet.

Vanaf Schiphol vliegen we met tussenstops in Caïro en Johannesburg naar Bulawayo in Zimbabwe. Op het vliegveld worden we verwelkomd door medewerkers van World Vision, die ons gedurende de hele week met stevige terreinwagens meenemen door de bush van het noordwesten, Matabeleland.

Onze dagen beginnen vroeg. Om zeven uur vertrekken we naar het Lupane District op 200 km afstand. We rijden over een goede weg naar het noorden. Wat mij onderweg al opvalt is dat de bomen en struiken geen blad dragen, terwijl het inmiddels zomer is en de temperatuur ruim boven de 35˚C uitstijgt. Door El Niño is het klimaat zo veranderd dat er al een jaar geen neerslag van betekenis is gevallen. Rivieren en meren staan droog, de bodem verstuift en voor vee is er nauwelijks eten te vinden en landbouw is bijna onmogelijk. We zitten in een droogtegebied waar mensen afhankelijk zijn van voedsel van hulporganisaties.

lees meer>> 

Always look at the bright side of....

Always look on the bright sight of… school!

Door Mevrouw Dekker

Hieronder vinden jullie een reisverslag van onze (de heer Dijkhuis, de heer De Groot en mevrouw Dekker) reis naar Chicago. Enjoy your reading!

Dag 1: Een klein beetje vertraging, maar dat maakte het tafeltennis reissetje helemaal goed! Voorbijgangers keken jaloers om naar het fanatieke spel dat zich afspeelde op de luchthaven. Na een duidelijke overwinning van Martin (iets met gymdocent?) konden we opstijgen om na wat selfies, kaartspellen en films aan te komen in, jawel, Chicago! Tijd om in te checken, ons in te schrijven bij de conferentie, een hapje te eten en te… slapen? Wacht… Het is pas 20:00 uur… Wat zouden we soms toch een moord doen voor die extra uren in een dag! Gelukkig was er een zwembad om wat tijd te doden.. Heel vervelend ;-) 
lees meer>>Internationalisering

Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana

Door mevrouw Van Houten

Twee weken was ik in Noord Ghana om de docenten daar te helpen met hun onderwijs. De indrukken die ik daar heb opgedaan laten me nog niet los. We waren daar met een kleine groep van negen docenten en negen studenten. We hebben ons over vier schooltjes verdeeld, en ik ging samen met twee studenten en een halve schoolleider (ze moest zich tussen twee scholen verdelen) elke dag helemaal naar Langbina. Dat was  een heftige rit van een uur over een hele slechte dirtroad. In het begin vond ik het zelfs eng maar dat later wende het wel. De chauffeur was goed en het was elke keer weer een avontuur. Na een half uur hadden we dan het laatste dorp gehad en begon de natuur, hoog gras, met een eindeloze horizon.

En dan ineens was daar een schooltje. In the middle of nowhere. Aan de overkant van de weg lag het dorpje Langbina. Stel je daar een paar ronde hutten met een rieten dak voor bij voor met een waterpomp. De eerste dag moesten we kennismaken met de Chief, want we waren te gast in zijn dorp. Hij was heel blij met onze komst want onderwijs voor de kinderen van zijn dorp is heel belangrijk. De ouders van dit dorp zijn allemaal ongeletterd, het zijn boeren. Deze kinderen zijn de eerste kinderen van dit dorp die leren lezen en schrijven.

En dat maakte ons schooltje zo bijzonder. De kinderen hebben dus ongeletterde ouders, spreken thuis hun eigen taal en moeten dan op school in het Engels les krijgen en leren. De docenten hebben het er moeilijk mee. De plek is erg afgelegen en dus ook voor hen moeilijk bereikbaar en het is niet makkelijk om kinderen onder deze omstandigheden wat te leren. Of toch wel?
lees meer >>

Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV