Viva la Fysica

Viva Fysica, 29-01-2016 

Door Kim Coenradi (5V3) 

Rond 9:00 uur verzamelden we op het station in Amsterdam, waar vandaan wij naar de universiteit liepen. We waren redelijk vroeg, zodat we ons bij leuke workshops in konden schrijven. 

Om stipt 10:00 uur startte de lezing van 45 minuten over extreem ultraviolet licht, gegeven door Wim Ubachs. Hij vertelde ons hoe extreem ultraviolet licht van belang was voor het maken van steeds kleinere chips voor bijvoorbeeld telefoons. Dit was erg interessant om te horen! 

Vervolgens kregen we een lezing van Patrick Decowski over neutrino oscillaties. Waar deze lezing op neer kwam was dat neutrino’s steeds veranderen van soort naarmate ze een afstand afleggen. Tijdens deze lezing verloren sommigen van ons de aandacht. Dit was deels vanwege de lastige stof, maar ook door het grappige accent van Patrick… ;) 

Om kwart over elf hadden we een half uurtje koffiepauze: even alle nieuwe informatie laten bezinken met een lekker kopje koffie/thee en wat lekkers. 

Na de pauze kregen we de derde en laatste lezing, over de grootste telescoop ter wereld. Lex Kaper, die de lezing gaf, heeft hier zelf ook onderzoek verricht. Hij heeft ons verteld hoe zo’n telescoop nou eigenlijk werkt en welke problemen er komen kijken bij het bouwen van een dergelijke telescoop. Dit vonden wij erg leuk om te zien. We waren nu echter wel een beetje klaar met luisteren en hadden zin in de door ons uitgekozen workshops! Maar eerst… een lekkere verzorgde lunch! 

De workshop die wij hadden gekozen was een rondleiding langs de sterrenkoepels van de universiteit en daarna een kleine presentatie van een planetarium.

In de twee sterrenkoepels stonden grote telescopen om de ruimte in te kijken, op zoek naar sterren en planeten. Studenten kunnen deze telescopen gebruiken om onderzoek te doen. De koepel kon meedraaien met de telescoop, zodat je in alle richtingen goed zicht hebt.

Voordat we de koepel ingingen, kregen we nog een korte uitleg op het dak van de universiteit. Eind januari is het daar nog niet zo warm, zeker niet met wind erbij… ;)

Vervolgens gingen we een planetarium in. Dit is een met lucht gevulde koepel waarin je in kunt zitten. Er wordt een projectie van planeten en sterren gemaakt aan de binnenkant van de koepel. Dit was heel gaaf om te zien! 

Na de workshop zat onze dag erop en zijn we weer met de trein teruggegaan. Meneer Akrikez en meneer El Haidouri bleven nog, omdat zij zich hadden opgegeven voor een workshop in de tweede ronde. In de trein kwamen we een heel vriendelijke man tegen die zijn rat bij zich had. Tijdens de reis van Amsterdam naar Hilversum hebben we alles geleerd wat er over ratten te leren valt ;). 

Al met al was het een hele geslaagde dag!       
Lees meer>>>            

 

 

 

 


Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV