Meiden en Techniek

Meiden en Techniek schooljaar 2016-2017

Door mevrouw Bijlsma

Het project van Meiden en Techniek is weer gestart in tertiaal 1. Dit project is speciaal bedoeld voor de meiden van 3 mavo, zodat zij zich goed kunnen oriënteren op hun vervolgstudie.’ Onbekend maakt onbemind’ zoals het spreekwoord zegt, meiden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de techniek. Er is op dit gebied veel meer dan je denkt. Het project bestaat uit tien bijeenkomsten waarbij de start en afsluiting hier op school plaatsvinden. Afwisselend brengen we een bezoek aan een ROC en in het verlengde daarvan een bedrijf.

Dit jaar doen elf meiden mee: Youssra el Bannamari, Eva van Berkel, Su Su van den Boomen, Sophie Bosselaar, Kendra Jonas, Julie Kriek, Wiam el Mallahi, Tess Mollema, Suzanne Verhoef, Julia Vlaanderen en Kelly Weustink.

Op 22 september jl. zijn we van start gegaan en hebben de meiden een ‘moodboard’ gemaakt. Vervolgens hebben we de daaropvolgende weken de ICT-Campus, drukkerij ‘De Toekomst’ en ROC Media bezocht. Deze week gaan we naar United bij het Mediapark en ook zullen we weer een bezoek brengen aan het HMC (Hout- en Meubileringscollege), de Verenigde Schroeffabrieken Hilversum (VSH). We hebben ook nog een aanvraag uitstaan voor een stoffeerdersbedrijf. Als kers op de taart gaan we een workshop modelfotografie volgen, waarbij de meiden zelf de camera mogen bedienen.

Youssra, Su Su en Suzanne hebben alvast een verslag(je) geschreven over wat ze er tot nu toe van vonden.

 

Meiden en Techniek
Door Youssra el Bannamari (3m2)

Op donderdag 22 september begon Meiden en Techniek. Allereerst gingen we met elkaar  plaatjes op een groot blad plakken die allemaal iets met techniek te maken hebben.
Het doel van deze middag was om elkaar te leren kennen en te begrijpen dat techniek in het dagelijks leven veel meer voorkomt zonder dat je je dit realiseert. Het was een hele interessante middag en ook super gezellig.

 

Meiden en Techniek
Door Su Su van den Boomen (3m3)

We gingen met elf meiden naar het Groot Goylant. De opleiding is alleen een vervolgopleiding als je van het vmbo af komt. Allereerst ging iemand ons uitleggen wat voor opleiding het precies is en wat je op een dag allemaal doet. Je leert bijvoorbeeld hoe een computer in elkaar zit en hoe je virussen uit een computer kan halen. Het beste van allemaal was dat we ook hoorden wat hacken precies is. Er werd ons ook verteld in hoeverre je na deze opleiding gemakkelijk een baan zou kunnen krijgen. Het gaat vooral over hoe computers technisch in elkaar zitten. Je moet voor deze opleiding wel echt geïnteresseerd zijn in computers. Bij dit gedeelte van de opleiding waren echter niet heel veel dames. Ik vind het persoonlijk niet echt leuk om zo iets te gaan doen met techniek. Er zijn nog meer technische aspecten en zaken waar ik eerder aan zal denken.

We gingen na de inleiding zelf computers uit elkaar halen en daarna weer in elkaar zetten. Het waren  computers die niet meer gebruikt werden, alleen voor het in elkaar zetten en uit elkaar halen. Bij aanvang schrokken we een beetje maar gelukkig kregen we hulp en toen ging het best wel. Toen eenmaal alles uit de computer was mochten we zelf alles er weer inzetten; dat lukte gelukkig wel. Het lichtje van de computer moest uiteindelijk weer gaan branden. Daarna kregen we nog wat te drinken en hebben we nagepraat. We waren uiteindelijk sneller klaar dan we hadden verwacht.

 

Meiden en Techniek
Door Suzanne Verhoef (3m1)

Bij ons tweede uitje gingen we kijken bij ‘De Toekomst’, een drukkerij in Hilversum. Toen we daar aankwamen, gingen we naar een soort vergaderruimte. Daar werd ons uitgelegd wat er allemaal gedaan werd en waarom de meiden die bij dit bedrijf werken belangrijk zijn. Er werken bij deze drukkerij maar twee meiden, de rest van de werknemers zijn allemaal jongens.  We kregen een rondleiding door het kantoor en uiteraard door de drukkerij zelf. Na de rondleiding mochten we ons eigen notitieboekje drukken. Ik heb van dit uitje geleerd dat meiden belangrijk zijn, omdat ze een andere kijk hebben op dingen en soms ook zaken anders of beter inzien dan jongens. Ik vond dit een leuk uitstapje en ik heb veel geleerd!

lees meer>>
________________________________________________________________________________________________

Projecten voorgaande jaren

Afsluiting project Meiden en Techniek 

Door mevrouw Bijlsma 

Het zit er weer op. Het project van Meiden en Techniek, dat tien weken heeft geduurd, is alweer voorbij. Gedurende acht weken afwisselend ROC’s, bedrijven en workshops volgen met een startbijeenkomst en nu gevolgd door de afsluiting. Het was weer gezellig net als bij de start en om ons geheugen op te frissen hebben we de filmpjes bekeken van alle activiteiten bij elkaar zo’n 20 min. Jeney maakt er nog wervelend filmpje van dat evt. nog op de website kan (net zoals Girlsday).

Ik was natuurlijk

De meiden kregen allemaal een certificaat van deelname aan dit project en krijgen nog een mapje met alle verslagen die ze elke week om toerbeurt hebben gemaakt. Ze gingen nog op de foto voor VHTO en op een gezamenlijke foto als afsluiting van dit project. Joanne en Jasmijn waren helaas ziek en Judith moest eerder weg dus die ontbreken op de foto. En nu op naar 14 april 2016, als ‘Girlsday’ wordt georganiseerd en de 2MHV meiden een dagje naar een technisch bedrijf mogen.

 erg benieuwd wat ze van het project vonden en of het iets heeft bijgedragen voor hun vervolgopleiding. Ze hebben daarvoor een aantal vragen beantwoord. Van alle activiteiten hebben de leerlingen een top drie gemaakt, met de volgende uitslag:

1. Fotografie

2. Photoshoppen

3. HMC.  

Op de vraag of het project heeft bijgedragen aan wat ze straks voor opleiding moeten kiezen, kwamen de volgende antwoorden: zes leerlingen weten nog steeds niet welke richting ze straks op willen, één leerling is geïnteresseerd geraakt in fotografie, één leerling weet nu zeker door het project dat ze iets met paarden wil (natuurlijk Sophie) en twee leerlingen willen iets met mode en sport. Ze mochten ook een cijfer aan het project geven en daar kwam een gemiddelde uit van 8,2!! Ze vonden het erg leuk: nieuwe dingen geleerd, interessant en vooral gezellig. Jammer dat het weer voorbij was. Een tip voor de volgende keer is wel - omdat 3M nu het vak IT&M heeft - het programma op elkaar af te stemmen. lees meer >>


Workshop fotografie en fotoshoppen onder leiding van Margot Brakel 

Door mevrouw Bijlsma 

Margot Brakel is nu al vijftien jaar fotograaf als ZZP-er. Daarvoor heeft ze twaalf jaar in loondienst gewerkt als fotograaf  bij fotopersbureau Kastermans en nog eens daarvoor bij Ogilvy & Mather in Amsterdam (reclamebureau). Ze fotografeert al vanaf haar achtste en is begonnen met een camera van haar opa, zo'n ouderwets boxje met twee lenzen. Daarna heeft ze van haar zakgeld steeds mooiere en duurdere camera's gekocht. Fotograferen is haar passie en ze zou niet anders willen!  

Ze maakt foto’s  voor heel CVO en sinds een aantal jaren de foto's voor de school- en brugklasgidsen voor het Comenius, ook niet te vergeten het brugklastalentenboek.Ze fotografeert ook veel voor de gemeente Hilversum. Er staan wekelijks foto’s  in de Gooi- en Eembode en voor een aantal bedrijven wat zich met zorg bezighoudt. 

De meiden kregen eerst uitleg hoe een camera werkt, o.a. wanneer je een klein of groot diafragma gebruikt. Daarna mochten zij om beurt foto’s maken van elkaar terwijl de anderen hielpen met de belichting, het reflectiescherm en niet de vergeten de visagie. De week daarna hebben ze met photoshoppen de gemaakte foto’s bewerkt die 

ze op een DVD hadden gekregen en hebben we het ook gehad over: waar liggen de grenzen wat retoucheren betreft. Ze zijn het erover eens dat je nog wel jezelf moet blijven en er niet totaal anders uit moet zien. Lees meer >>

Door mevrouw Bijslma

 

Het laatste uitstapje van dit project buitenshuis was naar een van mijn favorieten, het Hout- en Meubilerings College te Amsterdam. Met de trein rechtstreeks in 37 min en op loopafstand van station Sloterdijk. Het HMC is een zelfstandige mbo-vakschool die zich richt op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. De verschillende richtingen zijn: interieur & wonen, meubel & hout en design & mode-accessoires. Het is ook de enige school in Nederland waar je pianorestaurateur kan worden. Het is een relatief kleine school omdat de helft (700) van de leerlingen op stage is en dit geeft de school een persoonlijk karakter en veilige sfeer.

We werden ontvangen door Hanneke die ons een rondleiding gaf en als activiteit maakten de meiden een ‘moodbutton’ omdat je altijd een moodboard maakt als je met een nieuwe opdracht begint. Ook is het een idee om in plaats van naar de havo te gaan deze opleiding te doen en daarna door te stromen naar het hbo.

lees meer >>>


Door mevrouw Bijlsma

 

Ons eerste uitje was naar ROC Hilversum afdeling Media & Vormgeving. We werden ontvangen door Anneke Franken, zij is coördinator Media en had voor ons geregeld dat er vrouwelijke studenten waren (op twee jongens na) die een presentatie gaven over hun opleiding binnen Media. Als je later in deze richting een baan zoekt, betekent dat creatief en ondernemend zijn. Ook is het belangrijk om flexibel te zijn, je maakt soms lange dagen, werkt als anderen vrij zijn, sociaal zijn, communicatief en vooral een teamwerker zijn. Na de presentaties kregen we nog een rondleiding door het gebouw en zijn we naar het Mediapark gegaan waar ROC Hilversum sinds dit schooljaar een eigen studio heeft: Studio 6.

Inge Hofsommer, die in 2007-2008 aan het Meiden en Techniek project meedeed, is daardoor zo enthousiast geworden dat ze richting Media deed en nu cameravrouw is bij United. Vorig jaar heeft ze ook meegeholpen aan Girlsday. 

lees meer >>Meiden en Techniek Porject voorgaande jaren

Het is een oriëntatietraject dat meisjes de mogelijkheid biedt om zich breder te oriënteren op vervolgopleidingen/beroepen in bèta, techniek, ICT om een bewustere opleidingskeuze te kunnen maken. Ze zijn actief bezig door 4 verschillende opleidingen (bèta/technisch) en 4 bedrijven in het verlengde daarvan te bezoeken met vrouwelijke rolmodellen en ze gaan ook actief aan de slag. Dit programma draait in samenwerking met VHTO (landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek).

Ik coördineer het huidige schooljaar het project voor de meiden van 3 mavo. Op de voorlichtingsavond  is dit project kenbaar gemaakt aan ouders en de meisjes die aan het project mee wilden doen, moesten een motivatiebrief schrijven. Het is een groep van 6 meiden geworden uit  3 verschillende klassen: Fabienne van Kolck, Kelly Sannes, Isabella Verberg, Zoe Briet, Nina Hoogland en Nicky Torsing.

Op 18 september is het project  van start gegaan op school met een kennismaking waarbij de leerlingen een moodboard hebben gemaakt. Ze hebben inmiddels  een workshop fotografie achter de rug waarbij ze hebben meegeholpen om het lokaal om te bouwen tot studio  en ze hebben uitleg gekregen hoe een camera werkt . Bij de fotoshoot mochten zij om beurten helpen met de belichting, het reflectiescherm en de camera bedienen terwijl een van hen model stond. De week erna hebben ze met photoshoppen de gemaakte foto’s bewerkt en hebben we het gehad over: waar liggen de grenzen  wat retouche betreft. Bij beide workshops  kwamen we tijd tekort. Verder staan er nog op het programma: bezoek aan Dutchview (een productiebedrijf Mediapark), architectenbureau hoop ik nog te kunnen regelen en we bezoeken op het ROC de afdelingen Techniek, Media, ICT en het Hout- en Meubileringscollege te Amsterdam. Bij de afsluiting wil ik oudleerlingen uitnodigen die aan dit project hebben meegedaan en nu ook daadwerkelijk iets doen in een technische richting. Aan het eind van het project krijgen de meiden een certificaat van deelname.

De leerlingen zullen jullie op de hoogte houden van dit project door wekelijks een verslag te schrijven voor de Intercomm.

Norma Bijlsma (coördinator Meiden en Techniek)
Meiden en Techniek

Door Norma Bijlsma

Het laatste uitstapje van dit project was naar een van mijn favorieten: het Hout- en Meubilerings College te Amsterdam. Met de trein rechtstreeks in 37 min en op loopafstand van station Sloterdijk. Het HMC is een zelfstandige MBO-vakschool die zich richt op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. De verschillende richtingen zijn: interieur&wonen, meubel&hout en design&mode accessoires. Het is ook de enige school in Nederland waar je pianorestaurateur kan worden. Het is een relatief kleine school omdat de helft (700) van de leerlingen op stage is en dit geeft de school een persoonlijk karakter en veilige sfeer.


Bezoek Hout- en Meubileringscollege te Amsterdam

Door Nicky Torsing 3M3

We hebben met de meiden van ‘meiden en techniek’ het HMC in Amsterdam bezocht. We kregen een rondleiding door de gehele school. Er werd veel verteld over de school en de vele opleidingen. Onder andere: 1. Interieur en wonen

                    2. Meubel en hout

                    3. Design en mode accessoires

En hieronder vallen nog allemaal andere categorieën, bijvoorbeeld dat je bij het HMC als een van de weinige scholen tot pianotechnicus kan worden opgeleid.

Na de rondleiding hebben we ook nog een collage gemaakt van knipsels uit modebladen waarvan wij vonden dat het iets met interieur te maken had. Dit hebben we ingelijst en vervolgens mochten we het mee naar huis nemen.

Kortom, het was een super leuke ervaring en ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik er naar uit kijk om nog een keertje daar rond te kijken! 


Door Fabienne van der Kolck 3M1

Ik ben  met meiden en techniek naar het Hout-  en Meubileringscollege  (HMC)  in Amsterdam geweest. Mijn eerste indruk was een gezellige open school,  ook de bereikbaarheid was heel goed. Wat ik heel leuk vind, is creatief bezig te zijn. Nou dan ben je op deze school wel aan het goede adres. Zij bieden verschillende creatieve stromingen aan die je kunnen opleiden tot bijvoorbeeld interieuradviseur, binnenhuisadviseur,         meubelmaker/ontwerper, verlichtingsadviseur, interieurstylist, woningstoffeerder, decorateur, projectstylist en manager woonwinkels.

                 

Meiden en Techniek

Door Norma Bijlsma

We zijn naar het Mediapark geweest en hebben daar Dutchview bezocht, een multimediabedrijf (radio, televisie, internetregistratie) die programma’s maakt als –De wereld draait door, -Pauw en Witteman, -The Voice of Holland, -North Sea Jazz festival  en nog veel meer.

Leerlingen die op het ROC afdeling Media zitten , kunnen hier stage lopen op het gebied van licht, geluid en montage. Wij kregen een rondleiding en bezochten de regiekamer waar alle beelden samen komen.


Bezoek Dutchview

Door Fabienne van Kolck 3M1

Dutch view

We zijn met het meiden en techniek project bij het bedrijf  Dutchview geweest. Het bedrijf waar vele tv programma’s worden gemaakt, daar komt natuurlijk veel bij kijken. We hebben daarom een rondleiding gekregen door heel  het gebouw. We mochten alleen jammer genoeg niet alle studio’s bekijken omdat daar dingen opgenomen werden en nog geheim moesten blijven. Het ziet er natuurlijk heel anders uit als de lichten in de studio’s uit zijn en het veel kleiner is dan op tv lijkt. Want eigenlijk is alles een beetje nep, het lijkt allemaal heel modern en luxe  maar de deuren bij Life 4 You worden  gewoon open gemaakt  doordat er iemand aan een touw trekt. We hebben daar veel geleerd en lol gehad  want niet veel  mensen kunnen zeggen dat ze met een golfkar door de gangen van alle studio’s  hebben gereden. Er is veel  vraag naar meisjes in deze technische richting. Dus misschien wordt  het  beeld  van the  Voice of Holland wel over een paar jaar vastgelegd door een van ons.

                        
                                                               


 
Workshop Modelfotografie en photoshoppen
De 1e les toen we bezig waren met de fotoshoot kregen we van de camera vrouw uitleg over de camera en hoe je het beste en mooiste kan fotograferen. Van de zijkant met  weerkaatsing van het doek, allemaal manieren waarop de foto's steeds mooier werden. Zelf hebben we nog het meeste werk gedaan, we kregen natuurlijk wel hulp en uitleg, maar als je ziet hoe de foto’s geworden zijn, mogen we best trots op onszelf zijn! 
De volgende les van meiden en techniek gingen we door met de foto’s bewerken. Best lastig om iets te bewerken, het moet er natuurlijk wel mooi en natuurlijk uit zien. Maar niet alleen de onzuiverheden wegwerken, maar ook gingen we met effecten werken. Soms mocht de foto wat lichter en bij de ander wat donkerder. Het mooiste is toch wel om de foto te laten hoe hij was. Een natuurlijke foto!

Isabella Verberg,  klas 3M2
We zijn op bezoek geweest bij ROC Hilversum afdeling Techniek. Daar vallen de volgende opleidingen onder: bouwkunde, elektrotechniek, mechatronica, installatietechniek, werktuigbouwkunde, metaaltechniek en motorvoertuigen. Na het introductie praatje gingen de leerlingen zelf aan de slag om een besturingssysteem na te bootsen en met behulp van luchtdruk te laten werken. Ook kregen ze een demonstratie van een 3D-printer.  

Bezoek ROC Hilversum afdeling Techniek Door Sanne Kelles, klas 3M2

We zijn met het groepje meiden naar het ROC in Hilversum geweest  op de techniek afdeling. We werden ontvangen door een lerares van die school, ze heeft  ons wat algemene informatie verteld en heeft ons daarna naar een techniek lokaal gebracht. Daar kregen we een soort van introductie les van 2 leerlingen die die opleiding volgen. Ze hebben ons eerst wat dingen laten tekenen en verteld hoe sommige apparaatjes en technische dingen in elkaar zitten en daarna hebben we ook nog zelf iets in elkaar gezet. Het was erg leerzaam ook al is het niet mijn ding.
Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV